Gökmen Mert KURAL
2022 şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasından sonra Moskova’ya uygulanan ambargo, tarihin en büyük yaptırım süreçlerinden birini başlattı. 10 binden fazla yaptırım açıklayan Batı’da özellikle küresel şirketler, Rusya pazarından çekilmeye, tesisler satılmaya, ortaklıklar sonlanmaya başladı. Her ne kadar Batılı şirketler, Rusya’ya uygulanan yaptırıma katılsa da, ürün satışının önü kesilmiyor.
ÜRÜN SATIŞINDA TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Dün dünyaca ünlü haber ajansı Reuters, bu sürecin nasıl işlediğini, ürün satışında Türkiye’nin rolünü kaleme aldı. Haberde ABD’li marka Nike’ın ürünlerinin Rusya’da satışını yapan Hollandalı işadamı Wijnand Herinckx’in bu yolla nasıl milyoner olduğunu yazdı.
Reuters’e “Nike, ürünlerinin Rusya’ya gönderilmesini istemiyor” diyen Hollandalı işadamı, Ancak bize bunu yapmamamızı da söylemiyor” diyor. Herinckx, sadece Nike değil, benzer şekilde birçok markanın Rusya’daki satışını yapıyor.
Reuters’ın Herinckxten edindiği bilgilere göre Hollandalı işadamının Nike, Armani, Reebok, Lego gibi markalı ürünleri nasıl elde ettiğini öğrendi: Alıcı olarak Rusya ile görünürde hiçbir bağlantısı olmayan aracıları kullanıyor ve ardından malları Rusya’ya gönderiyor. Çoğunlukla Türkiye üzerinden oluyor ve sonunda bunları Rusya’daki perakendecilere ulaştırıyor.
1.5 SENEDE 4 MİLYON DOLARLIK NIKE SATTI
Moskova’da Herinckx Trade Solutions Russia (HTS Rus) adında şirket kuran Hollandalı işadamı, Türkiye’de de HTS Poer Dış Ticaret Limited adlı bir şirket kurmuş durumda. Herinckx, bu şirketin Türk perakendecilerden veya distribütörlerden ürün tedarik ettiğini söyledi. Hollandalı işadamının Türkiye’deki şirketini bir Türk iş insanıyla kurmuş. HTS Poer’in kurucu ortağı olan işadamı ise Murat Erbelger. Reuters’e Türk şirketinin yaptırım uygulanan ürünlerle hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyen Erbelger, “Biz meşru iş yapıyoruz” dedi. Haziran 2022 ile Aralık 2023 arasındaki döneme ait gümrük verileri, HTS Poer’ın Rusya’ya en az 4 milyon dolar değerinde Nike ürünü tedarik ettiğini gösteriyor.
TÜRKİYE’NİN EN ESKİ EĞİTİM KURUMLARINDAN
Temmuz 2022’de kurulan Şişli merkezli HTS Poer’in Kurucu Ortağı Murat Erbelger, Türkiye’nin en önemli eğitim kurumlarından biri olan Mevziye Mektebleri’nin Yönetim Kurulu Üyesi, FMV Işık A.Ş’nin de Yönetim Kurulu Başkanı. Temelleri Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan Fevziye Mektebleri Vakfı, Feyz-i Sıbyan Mektebi adıyla 1885 yılında Selanik’te kuruldu. 5 binden fazla öğrencisi olan Işık Ünibersitesi’nin sahibi olan vakıf, FMV Işık Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy ve Ispartakule yerleşkelerinin anaokulları ve ilkokulları olmak üzere toplam 17 okula sahip.
patronlardunyasi.com